Përse Granola?







Granola është e përbërë nga drithëra dhe fruta të thata e cila më së shumti, përdoret rregullisht nga njerëzit në lëvizje, si dhe nga udhëtarët, kampistët dhe njerëzit me orientim në natyrë të cilët nuk kenë frigorifer për ushqimin e tyre dhe nuk duan të shqetësohen për atë që planifikojnë të hanë.

Kur hahet në shtëpi, granola shpesh kombinohet me kos, mjaltë, luleshtrydhe, banane dhe lloje të tjera të frutave, ose është e përzier me drithërat e tjerë për të rritur vlerat e tyre ushqyese. Ajo u zhvillua në një numër mënyrash në Shtetet e Bashkuara dhe në Australi. 

Vlera ushqyese e Granola

Lista e gjatë e përfitimeve shëndetësore që i atribuohet zakonisht granola është kryesisht për shkak të lëndëve ushqyese të saj duke përfshirë fibrat dietetike. Mineralet në të përfshijnë natrium, kalium, zink, fosfor, magnez, kalcium dhe hekur. Vitaminat përfshijnë vitaminë E, vitaminë C, niacinë, vitaminë E dhe tiaminë.

Përfitimet shëndetësore të Granola

Përmirësim i tretjes

Granola është një ndihmë për tretjen, ajo është pothuajse e pakrahasueshme në këtë funksion. Zakonisht konsumohet nga njerëz që duan një nxitje në konsumin e fibrave, sepse përmban fibra të tretshme dhe të pazgjidhshme. Fibra dietike është një pjesë e dobishme e zakoneve të të ngrënit të dikujt, sepse rregullon tretjen. Ai i shton pjesa më e madhe dhe peshës lëvizjeve të zorrëve, duke i bërë ata më të fortë dhe më të lehtë për të kaluar përgjatë traktit të tretjes. 

Humbje në peshë

Granola është shumë e ulët në kolesterol dhe natrium, të cilat janë fajtorë të obezitetit kronik. Gjithashtu, fibra në granola e bën trupin të ndjehet i plotë sepse grumbullon ushqim dhe thith ujin. Prandaj, zvogëlon oreksin. Kjo mund të ndihmojë në parandalimin e ngrënies, e cila është e zakonshme për njerëzit mbipeshë, si dhe për ata që mbajnë dietë kur ata janë të uritur në kohë të pazakonshme të ditës.

Nivelet e reduktuara të kolesterolit

Fibra e tretshme në granola është një mënyrë e njohur për të reduktuar kolesterolin e dëmshëm LDL dhe për të promovuar përhapjen e kolesterolit HDL në të gjithë trupin. Duke reduktuar kolesterolin e dëmshëm në qarkullimin e gjakut, ju parandaloni zhvillimin e hyndyrës në arteriet dhe venat tuaja. Kjo lloj hyndyre mund të rezultojë në rritjen e presionit të gjakut dhe tendosje në sistemin kardiovaskular.

Ngritja e niveleve të energjisë

Arsyeja tjetër që shumë Alpinistë dhe kampistë në natyrë marrin granola në udhëtimin e tyre është se ajo është një formë e koncentruar e energjisë kur e keni nevojë më së shumti. Ajo nuk e mbush trupin tuaj me sheqerna, të cilat përfundimisht do të bëjnë që ju të ndiheni të ngadaltë. Granola është e rëndësishme për mëlçinë, veshkat dhe aktivitetin metabolik. Granola stimulon indet dhe shpërndarjen e duhur të burimeve në të gjithë trupin. Funksioni i duhur metabolik do të thotë që trupi juaj është duke punuar në mënyrë efikase dhe nevojat tuaja për energji.

Parandalimi i kancerit

Granola përmban nivele të ulëta të vitaminës C, e cila është një antioksidant natyral që në përgjithësi nxit sistemin imunitar, stimulon qelizat e bardha të gjakut dhe mund të parandalojë formimin e kancerit ose metastazimin. 
Parandalimi i Anemisë

Anemia është një sëmundje që prek miliona njerëz në mbarë botën, por shumë prej tyre nuk e kuptojnë se po vuajnë. Në thelb, kjo është një mangësi e hekurit në gjak, që është një pjesë thelbësore e ndërtimit të qelizave të kuqe të gjakut. Anemia mund të rezultojë në lodhje të tepërt, dhimbje koke, keqfunksionime njohëse, depresion dhe çrregullime të zorrëve. Granola ka një sasi të konsiderueshme hekuri, kështu që kundërvepron shumë nga simptomat e anemisë. 

Si përfundim


Kjo mund të ketë qenë një listë mbresëlënëse e përfitimeve shëndetësore prandaj hani granola dhe kushtojini vëmendje trupit tuaj sepse do tju vlejë në afat të gjatë!

Comments

Popular posts from this blog

Përse Musli?

Biskota mengjesi me Muesli

Humbisni peshe pa mbajtur diete